Stoppen met je bedrijf

Het vraagstuk omtrent de verkoop van een bedrijf, het uiteindelijke oogsten van al het werk wat in de onderneming is gaan zitten, is iets wat veel ondernemers op een bepaald moment in hun carrière overwegen. Er bestaan ondernemers die winst maken door aan de lopende band bedrijven te kopen en te verkopen. Toch zullen de meeste ondernemers een lange tijd hun bedrijf runnen voordat ze besluiten het te verkopen en de vruchten te plukken van jaren inzet en van hard werken.

De manier waarop een ondernemer uit zijn of haar bedrijf stapt heeft grote invloed een aantal zaken. Denk hierbij aan de opbrengt voor de ondernemer zelf en eventuele aandeelhouders maar ook aan het toekomstige succes van de onderneming en haar producten en diensten. Daarom is het belangrijk om serieus na te denken over hoe je van plan bent uiteindelijk het bedrijf te verlaten. Door middel van een goed geplande exit-strategie laat je aan potentiële investeerders zien hoe je uiteindelijk van plan bent om je
terug te trekken. Bovendien helpt het je om een verkoopstrategie te bepalen richting potentiële kopers of investeerders, en zal het ervoor zorgen dat je een zo hoog mogelijke waarde voor je bedrijf krijgt zonder de lopende zaken te hinderen.

Deze unit bespreekt een aantal factoren die bijdragen aan de beslissing van een ondernemer om zijn of haar bedrijf te verlaten. Ook lopen we verschillende exit-strategieën bij langs (de manieren waarop je kunt stoppen met je bedrijf). Het is belangrijk, dat op het moment dat een ondernemer besluit om de onderneming te verlaten, alle processen binnen het bedrijf lopen als een geoliede machine. Deze unit geeft handige tips om hiervoor te zorgen en geeft een overzicht van de belangrijkste fasen in het verkoopproces. Tot slot behandelt de unit kort een aantal effectieve onderhandelingsstrategieën.

 

Leerdoelen


Wanneer je deze unit met succes hebt afgerond, kun je:

  • De motiverende factoren bepalen die een ondernemer ertoe zet zijn of haar bedrijf
    te beginnen
  • Aangeven welke manieren er zijn om uit je bedrijf te stappen
  • Aangeven welke gemeenschappelijke factoren er zijn die het uittredingsproces beïnvloeden
  • De fasen in het verkoopproces nalopen
  • Een aantal nuttige inzichten bieden op het gebied van onderhandelingstechnieken

Video's

EN NL - ES - CAT - EL - PLExtra materiaal


 Vragen

         Antwoorden
Hoe zet je je eigen bedrijf op in de volgende landen?

Materiaal met betrekking tot andere landen is alleen in het Engels beschikbaar

Ondernemende case studies in verschillende landen

Materiaal met betrekking tot andere landen is alleen in het Engels beschikbaar

NL

IE

PL

CY

ES


Ent-teach- Entrepreneurship Teaching - project code 2011-1-NL1-LEO05-05202. Dit project werd gefinancierd met de steun van de Europese Commissie via het Leonardo da Vinci - Lifelong Learning Programme. Deze publicatie geeft de mening van de auteur weer, en de Commissie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor elk gebruik ervan met de informatie die erin is vervat.